The Nature Conservancy

CALIFORNIA CHAPTER HEADQUARTERS

Flagship offices that manifest the mission of conservation

The San Francisco headquarters of The Nature Conservancy (TNC) is the flagship of the California Chapter’s strategy to streamline its statewide operational footprint. The project team conducted an in-depth workplace study, that measured utilization and occupancy and surveyed staff. Findings revealed 60% of workstations go unused day-to–day. MKThink’s devised a solution that paired architectural design with organizational protocol. An open office layout eliminated assigned offices in favor of shared resources and reservable workstations for a 33% reduction in square footage. Avoiding annual lease expenses of $250,000, the Chapter was able to maintain its location close to partners and public transit. The design aesthetic pays homage to TNC’s work in the state with a color palette inspired by natural elements and the use of local and sustainable materials.

PROJECT:

DATES:
2013-2015
COMPLETION:
CITY:
San Francisco
STATE:
California
SIZE/SCALE:
16,203 SF
CITY:
MARKET:
Community Institution/ Office Space
CHALLENGE:

SERVICES:

CHALLENGE:
To help make the Nature Conservancy's headquarters more efficiently used.
ACTIONS:
SERVICES:
Facility Needs Assessment, Environmental Analysis, Strategic Planning, Business Planning, Schematic Design, Concept Development, Design Development, Construction Administration, and Interior Design.
RESULT:
An open office layout that shared resources and had reservable workstations that allowed for a decrease in annual costs.
UPDATE:
METRICS OF SUCCESS:
AWARDS:
PUBLICATIONS: